Založ si blog

Trpké, kruté. . . ospevované aj zatracované. .. napriek tomu stále krvavé: „Olé! „

Zápasy na život a na smrť. Presne takto by som popísala Koridu, alebo ak chcete býčie zápasy, ktoré s pokojným pocitom môžem nazvať ako krvavé divadlo a pritom nebudem ani osobná. Práve Korida je symbolom Španielska už veľmi dlhý čas. Jej história, ktorá sa nepochybne viaže k španielskemu temperamentu siaha veľmi hlboko. Tak napríklad taká najstaršia dodnes zachovaná aréna sa nachádza v Ronde, ktorá tam stojí už od roku 1785. Bolo to nedávno, kedy som pozerala cestopisný dokument v ktorom sa ospevovali práve španielske býčie zápasy. Nedalo mi to a zamyslela som sa… V tom momente som sa rozhodla, že si na Koridu posvietim.

Katalánskon-korida

Na otázku čo to Korida je, som takmer všade našla tú istú odpoveď ktorá povedane zovšeobecnene predstavuje býčie zápasy v ktorých sa stretáva býk toro a zápasník torero. Ich zápas trvá bežne 2 až 2,5 hodiny. Ak spomínam čísla, tak budem pokračovať číslom 1700. Práve to je počet približných zápasov ktoré sa v Španielsku odohrajú ročne a faktom tak zostáva, že 10 000 býkov v takýchto bojoch zahynie. Súperi týchto býkov, ako som už spomínala sú zápasníci- toreri. Tí sa delia na matadorov, pikadorov a banderillerov.

 

Nie málo mladých Španielov snívajú o tom, ako raz budú môcť skrotiť divokého býka za ovácií publika a mohutného Olé! Ľudia si za krvavé predstavenie platia a sú z toho nadšení. Keď som sa pred dvomi rokmi ocitla v Madride kde študoval môj brat, rozprávala som sa o tejto téme s jedným zo Španielov. Ten mi povedal že samotnému zápasu predchádzajú rituály, ktorými sa snažia znížiť nebezpečenstvo pre človeka. Býkovi spília ostré rohy často mu aj vtrú do očí vazelinu, ktorá mu má znižiť schopnosť orientácie. Občas mu musia do potravy pridať sedatíva aby ho otupili, býka následne na dlhé hodiny zavrú do boxu bez možnosti akéhokoľvek pohybu a tesne predtým ako ho vypustia do arény ho dráždia alebo bijú.

Po všetkých takýchto opatreniach na scénu prichádza matador s pláštenkou, ktorý rozzúreného býka dráždi potom na býka útočí pikador, ktorý mu do šije zabodáva 5 ostrých kopií. Bandelilleros zasahujú býkovi rany a býk naráža do obednenia arény. Keď už je býk dostatočne otupený príde na scénu opäť matador, ktorý býka za jasotu publika hrdinsky „dorazí“… Španielske televízie sa v roku 2012 vrátili k prenosom z býčich zápasov, kedy bolo vysielanie zastavené v roku 2006 z dôvodu, že sa na obrazovách zobrazovali v časoch, keď pri televíziách boli deti a mládež. Po 6 ročnej prestávke si tak pritiahla Korida k televíznym prijímačom 1,2 milióna divákov.

Asociácia za práva zvierat Apdda skritizovala býčie zápasy ako „dekadentné a kruté divadlo“. Býčie zápasy sú protizákonné na Kanárskych ostrovoch, ale vo zvyšku Španielska sú povolené. V roku 2013 dokonca Španielsky parlament zvažoval schválenie býčich zápasov ako kultúrneho bohatsva.

 

Nech ste zástancom akéhokoľvek názoru, Korida je v skutočnosti neodmysliteľnou súčasťou Španielska. Tí sa jej asi nikdy nevzdajú, je teda v skutku len na Vás, či sa rozhodnete si lístky na zápas kúpiť, mimochodom cena sa pohybuje od 6 do 77 € alebo jednoducho, toto krvavé divadlo pri návšteve Španielska budete ignorovať. To už je na Vás… 

 
 
1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Natália Vargová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1929x
Priemerná čítanosť článkov: 1929x

Autor blogu

Kategórie

Archív